Introduktion til bonsai

DSC02891Bonsai er et træ, der er plantet i en skål. En miniatureudgave af et stort træ i naturen, i mere eller mindre abstrakt form.

Størrelsen på bonsai varierer fra omkring fem cm og op til maksimum en meter i højden. Højden måles altid fra skålens øverste kant til træets top.

Det er træer, der kan gro udenfor i haven eller naturen, som kan anvendes til bonsai. Træerne følger årstidernes skiften som er en del af fascinationen ved at dyrke bonsai. Arter der kan anvendes er bl.a. lærk, kinesisk elm, enebær, bøg, bærmispel, Azalea, japansk ahorn, fyr og mange andre arter.

Det er vigtigt at den træsort man anvender har relativt små blade eller nåle, så det ser troværdigt ud når træet dyrkes i en lille størrelse. Harmoni og balance er et par af nøgleordene.

Træet plantes i en skål, der praktisk og æstetisk er specialfremstillet til formålet. Den samlede enhed, træ og skål, skal have et udtryk som en bonsai – og det kan man ikke sætte ord på hvad er. Man ved det når man ser det.

ALB_8076Bonsai tager tid. Ingen kan skabe en bonsai på en eftermiddag. Det tager nogle år, og det er en del af processen at bonsai tager tid. Man lærer med tiden, at ting tager den tid ting tager. Ikke mindst bonsai.

Bonsai plantes om og får samtidigt beskåret rødder. Nogle, især de små bonsai, omplantes årligt. Andre omplantes hvert tredje – fjerde år. Jorden skal være luftig med højt iltindhold og veldrænende så rødderne ikke rådner. En god planteskolejord (den dyre) iblandet akvariegrus eller lecaærter, er en velfungerende blanding. Azalear og andre surbundsplanter foretrækker spaghnum.  (Der findes dyre bonsai jord-specialprodukter, men de er unødvendige da vi i Danmark har noget af den bedste planteskolejord tilgængelig til vores klima).

Nogle fremelsker deres bonsai med henblik på at udstille dem og deltage i konkurrencer, mens andre primært nyder roen og arbejdet med træerne i deres have og mest for deres egen skyld.

Der findes en mængde specialværktøj til beskæring af grene, rødder og blade, men man kan udmærket DSC03705starte med en god havesaks. Med tiden vil man dog få brug for enkelte af de specialfremstillede bonsaiværktøjer.

Træerne beskæres og snøres med bonsaitråd, for at frembringe den ønskede form på træet. Tråden vikles om grenene i en 45 graders vinkel, og klippes af igen inden grenen svulmer op omkring tråden og får mærker og ar efter tråden. Alt efter træets væksthastighed skal tråden sidde på i alt fra en måned til flere år, før den fjernes igen.

OG – det tager tid at lære bonsaikunsten. Men det er en stor belønning når det lykkedes, når man kan se det man planlagde året før resulterer nogenlunde i det man ønsker året efter (eller året efter igen).

L1007740

 

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close