Marts

Marts

Forårets første officielle måned. Det danske vejr er skiftende, og derfor kan man ikke være helt sikker på om det virkeligt er forår, eller om vinteren stadigvæk har fat. Omplantning kan snart påbegyndes, alt efter om det er mildt eller stadig frost.  Har du en beskyttet rum, f.eks. et drivhus, vil omplantningen kunne påbegyndes tidligt i marts, da træerne vil stå beskyttet og lunere end udenfor.

Når bonsai plantes om, skal rødderne også trimmes, og tilføres ny jord. En gennemprøvet jordblanding, er en god pottemuld iblandet akvariegrus (småsten) eller Leca-ærter i størrelse 4-10mm. Jord og Leca kan købes i byggemarkeder eller havecentre.

Skåle renses og klargøres til omplantning, og det bør overvejes om etablerede træer har behov for en lidt større skål. Vask evt. gamle skåle i Rodalon så bakterier og svampe slås ihjel inden omplantningen. Skyl dem grundigt med rent vand, så der ikke sidder rester tilbage som kan være ødelæggende for træets rødder.

Der er stor forskel på hvornår træerne springer ud. De er påvirket af henholdsvis temperaturer og lysmængde og derfor vil de løbende springe ud og evt. blomstre henover de næste uger.

Hvis du sætter træerne ud fra deres vinterhi (drivhus el. lign.) skal du sørg for at være parat til at bringe træerne i læ og beskyttelse, hvis der skulle komme sen og hård frost. Sen frost kan ødelægge frugtsætningen på f.eks. paradisæble og kirsebær. Omvendt kan det betyde at træerne springer ud for tidligt, at lade dem stå inde i for varmt klima. Sættes de så ud senere, efter de er sprunget ud, risikerer man at bladende tager skade af kulde og hård sol.

Ikke omplantede træer kan snøres og beskæres i marts. Især i starten af marts er det en god idé at beskære løvfældende træer, som vil reagere med mere nyvækst længere tilbage på grenene når de beskæres et stykke tid før løvspring.

Marts er en god måned at grave buske og træer op i haver eller i naturen (efter fornøden tilladelse), da de er på vej ud af dvalen og snart vil sætte nyvækst igang.

�

 

 

 

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close