Stop knibning af enebær!

Inspireret af en diskussion om hvordan Shimpaku og andre enebær mistrives, er her lidt info om hvordan man behandler nåleløvet. Ofte er det måden nålene behandles på, som er årsag til mistrivsel og at træet ender med at dø.

Shimpaku Enebær, Morten Albek.
Shimpaku Enebær, Morten Albek.

Igennem en del år har der været en udbredt misforståelse af at de bløde skællignende nåle på Juniperus Shimpaku og J. chinensis skal knibes for at holde formen, og udvikle nye skud. Der er intet, der er mere forkert.

Ligesom der er en tendens til at ville holde en bonsai udstillingsklar hele året, er årsag til at træet sættes unødigt tilbage i vækst. Tværtimod har enhver bonsai behov for at gro lidt ud af form i perioder, for at sikre sundheden. Op til udstillinger kan træet så planlægges at være i optimal form igen, hvorefter det skal have ro til vækst.

Shimpaku og J. chinensis får ikke nyvækst ved at de bløde nåle knibes med fingrene eller en pincet. Det er beskrevet tidl. af bl.a. amerikaneren Michael Hagedorn, men er værd at gentage. Det der sker når man kniber spidserne af de bløde nåle, er at træet svækkes. Knibes det for ofte vil det producere en mere nålelignende kraftig vækst, som er tegn på stress og forsøg på overlevelse. Når der ikke kommer lys ind til de inderste grene vil der heller ikke udvikles ny vækst længere tilbage, og træet sygner hen.

DSC03840
Stresset Shimpaku enebær, med uønsket nålelignende vækst.
Gamle og svage grene udtyndes ved hjælp af en saks. Nyt lys til de inderste grene danner basis for ny vækst.
Gamle og svage grene udtyndes ved hjælp af en saks. Nyt lys til de inderste grene danner basis for ny vækst.

Jeg har for en sikkerheds skyld tjekket op med den japanske Shohin ekspert Tomohiro Masumi (Koju-en), og hans anbefaling beskrives her; fjern den vækst, som er for lang med en saks. Skær tilbage så der kommer lys ind til de inderste grene, hvor der så kan dannes ny vækst. Den nye vækst vil tage over efter det, der er vokset ud af form.

Gamle og svækkede grene fjernes, og der dannes grobund for nye grene. Ofte dannes den nye vækst der hvor grene skiller. Ved simpel beskæring, er det muligt at holde træet sundt og i den ønskede form.

DSC02958

DSC02993-2

DSC03009-nopinching

2 kommentarer til “Stop knibning af enebær!

  1. Kunne det ske at det også gælder for flere træer i Cypres-familien? Jeg tror jeg har set lidt samme mønster på en Thuja.

    Like

  2. Hej Esben
    Ja, jeg tror roligt du kan regne med, at der vil ske det samme. Så undgå knibning af de fine spidser, og klip lidt længere tilbage for at skabe ny vækst.
    MVH Morten Albek

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close